slider

CNC obráběcí stroje jsou základem průmyslové výroby

12.5.2022

Dnešní moderní průmyslová výroba je z valné většiny založena na automatizaci, ve které jsou CNC obráběcí stroje naprosto klíčovým faktorem. Jejich hlavní předností je právě řídící systém, díky kterému mohou pracovat téměř samy a který urychlí, zlevní a zautomatizuje výrobní proces.

Co je zkratka CNC u obráběcích strojů?

CNC je zkratkou anglického Computer Numerical Control neboli počítačové číslicové řízení. Ve spojitosti s obráběcím strojem lze volně přeložit také jako počítačem řízený obráběcí stroj neboli obráběcí stroj, který využívá CNC systém pro obrábění výrobku podle připravených technologických programů.

Rozdělení CNC obráběcích strojů:

  • soustružnické
  • frézovací
  • kombinované
  • EDM
  • drátořezky

Chci si prohlédnout stroje 

CNC částečně nahradily lidskou sílu

CNC obráběcí stroje jsou stroje využívající nástroje pro frézování, soustružení, řezání nebo vrtání nejrůznějších materiálů, které se ale odlišují systémem obsluhy. Řídící jednotka neboli počítač dovede vést nástroje v několikanásobně rychlejším sledu úkonů oproti lidské obsluze a umožňuje vytvářet i náročnější tvary a detaily a to díky přesnějšímu zpracování. Výhodou je také omezení lidské chybovosti a možnost provádět více operací současně.

Chci vidět katalog 

A protože při výrobě produktu je potřeba udělat více úkonů, CNC obráběcí stroje jsou víceúčelovým nástrojem, který dokáže zajistit kompletní realizaci na jednom místě a v jednom čase.

Co všechno na nich můžete obrábět?

Škála materiálů, které můžete na CNC obráběcích strojích obrábět, je široká - nejčastěji se obrábí kovy (železné i neželezné), dále také plast, dřevo, sklo nebo gumu.

Chci nezávazně poptat 

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4